فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعباس زاده بزی، فاطمه محجوب زاده، آزاده حیدری، محمد سارانی، سمیه باقری، سودابه حامدی شهرکی صفحات 155-161
    مقدمه

     از آن‌جایی که حضور گسترده‌ی دانش‌آموزان در شبکه‌های اجتماعی، فرصت بی‌نظیری را برای پیگیری تاثیرات استفاده این رسانه بر عملکردهای تحصیلی آنان فراهم نموده است، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان انجام پذیرفت.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در دبیرستان‌های دخترانه‌ی دولتی شهر زابل در سال 1396 انجام و تعداد 94 دانش‌آموز به صورت تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. عضویت دانش‌آموزان در شبکه‌های اجتماعی، ساعات کار با آن‌ها، تاثیر شبکه‌ها بر عملکرد تحصیلی توسط پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته بررسی، تعیین و مقایسه شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 19 و آزمون‌های مربوطه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    بر اساس یافته‌ها، ترتیب فراوانی استفاده از شبکه‌های اجتماعی مختلف، (91/5 درصد) تلگرام، (80/9 درصد) اینستاگرام و آپارات (35/1 درصد) بود. میزان ساعات استفاده‌ی دانش‌آموزان در شبانه‌روز به ترتیب فراوانی شامل (44/7 درصد) بین 1 تا 3 ساعت، (32/2 درصد) کمتر از 1 ساعت و یا بیش از 6 ساعت، (10/6 درصد) بین 4 تا 6 ساعت بود. آزمون تی نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی با معدل کل دانش‌آموزان رابطه‌ی معنی‌داری وجود داشت (0/001 > p value).

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج مطالعه، هرچه میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی افزایش یابد، عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان کاهش می‌یابد، لذا لازم است اطلاع‌رسانی‌های ارزنده در زمینه‌ی اثرات مثبت و منفی شبکه‌ها در اختیار کاربران قرار داده شود و در مدارس اقداماتی برای آشناسازی و فرهنگ‌سازی و استفاده‌ی مفید و علمی از شبکه‌های اجتماعی مجازی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان، دبیرستان های دخترانه، زابل
  • رضا داورنیا صفحات 162-172
    مقدمه

     لوپوس اریتماتوز سیستمیک، یک اختلال خود ایمنی چند سیستمی با طیف وسیعی از تظاهرات بالینی می‌باشد که تقریبا تمام بافت‌ها و اندام‌های بدن از جمله مفاصل، پوست و غشای موکوزی، سلول‌های خونی، مغز و کلیه‌ها را درگیر می‌نماید و تاثیرات روان‌شناختی نامطلوبی را برای بیماران مبتلا به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنویت درمانی بر تاب‌آوری زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    در قالب یک پژوهش نیمه آزمایشی به شیوه‌ی پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد، از میان بیماران زن مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک عضو انجمن حمایت از بیماران مبتلا به لوپوس شهر تهران در سال 1397، تعداد 40 بیمار زن بر اساس ملاک‌های ورود و خروج به پژوهش، به شیوه‌ی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و شاهد (هر زیر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، مقیاس تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) بود که در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون توسط شرکت‌کنندگان هر دو گروه تکمیل گردید. مداخله‌ی معنویت درمانی در 10 جلسه‌ی دو ساعته به شیوه‌ی گروهی و هفتگی برای آزمودنی‌های گروه آزمایش اجرا شد، در حالی‌که گروه شاهد در لیست انتظار بودند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 24 استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که مداخله‌ی معنویت درمانی به طور معنی‌داری باعث افزایش تاب‌آوری بیماران گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد در مرحله‌ی پس‌آزمون شده بود (p value < 0/05).

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به نتایج، به نظر می‌رسد معنویت درمانی احتمالا گزینه‌ی مداخله‌ای مناسبی جهت ارتقای سلامت روان بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، معنویت درمانی، لوپوس اریتماتوز سیستمیک
  • کامبیز اسمعیل نیا شیروانی، محمد ندری، رضا داورنیا صفحات 173-182
    مقدمه

     فرسودگی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی، از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد دانشجویان هستند که توجه به آن‌ها ضرورت دارد. از این‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش بهزیستی تحصیلی دانشجویان انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود و از طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد استفاده گردید. جامعه‌ی پژوهش، متشکل از دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در سال تحصیلی 97-1396 بودند. 40 نفر از دانشجویان به شیوه‌ی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و شاهد قرار گرفتند. برای گردآوری داده‌ها، از پرسش‌نامه‌ی فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (2007) و مقیاس بهزیستی تحصیلی پیترینن و همکاران (2014) استفاده گردید. آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی، در 8 جلسه‌ی دو ساعته به شیوه‌ی گروهی برای گروه آزمایش اجرا گردید. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 24 استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی، به طور معنی‌داری موجب کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش بهزیستی تحصیلی در آزمودنی‌های گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد شده بود (0/05 > p value).

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به یافته‌های حاصل از این مطالعه پیشنهاد می‌گردد، مراکز مشاوره‌ی دانشجویی در دانشگاه‌ها، اقدام به برگزاری کارگاه‌های آموزشی ذهن‌آگاهی با هدف کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش بهزیستی تحصیلی دانشجویان نمایند.

    کلیدواژگان: استرس، ذهن آگاهی، فرسودگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، دانشجویان
  • مریم قلع جهی، سمیه باقری، محمد سارانی، ناصر ملک محمدی اصل صفحات 183-189
    مقدمه

     با توجه به اهمیت درس ایمنی در صنعت برای دانشجویان رشته‌ی مهندسی بهداشت حرفه‌ای و نیاز به آموختن عمیق و درک کامل از مفاهیم کلیدی این مبحث (همانند ایمنی، خطر و غیره) و ایجاد انگیزه و حساسیت برای یادگیری مباحث آن در این دانشجویان، مطالعه‌ی حاضر به بررسی روش آموزشی مبتنی بر حل مساله و مقایسه‌ی آن با روش تدریس سنتی به صورت سخنرانی استاد در این درس پرداخته است.    

    شیوه‌ی مطالعه: 

    در این پژوهش نیمه تجربی که برای تدریس درس ایمنی در صنعت انجام گرفت، تعداد 40 نفر از دانشجویان کارشناسی بهداشت حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی زابل در نیم‌سال دوم سال تحصیلی 98-1397 شرکت کردند. بدین منظور ابتدا دانشجویان در مورد روش آموزشی حل مساله توجیه شدند و سپس در گروه‌هایی قرار گرفتند تا بتوانند در مورد مساله‌ی مطرح شده که در مورد شناسایی عوامل زیان‌آور در کارگاه تراشکاری بود، به تحقیق و مطالعه‌ی گروهی بپردازند. ارزیابی‌ها به‌ وسیله‌ی پرسش‌نامه که پایایی و روایی آن تایید شده بود انجام گرفت و سوالات آن در سه حیطه‌ی انگیزه، علاقه، یادگیری و مشارکت در کار گروهی تقسیم‌بندی شد و توسط دانشجویان تکمیل گردید.      

    یافته‌ ها:

     تعداد 95 درصد از دانشجویان مورد بررسی، ایمنی را به عنوان یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین دروس در رشته‌ی تحصیلی خود می‌دانستند. میانگین و انحراف معیار نمرات مربوط به هر یک از آیتم‌های انگیزه، یادگیری، مشارکت در کار گروهی به ترتیب: 3/11 ± 23/37، 66/2 ± 22/8 و 1/49 ± 11/23 بود. در حیطه‌ی انگیزه (67/5 درصد) و یادگیری (5/52 درصد) میزان رضایت دانشجویان در سطح بالا و در سطح مشارکت در کارگروهی در سطح پایین (37/5 درصد) بود. همچنین 45 درصد دانشجویان، مخالف روش تدریس سنتی (استاد محور) بودند.

    نتیجه‌ گیری: 

    تعداد 95 درصد از دانشجویان، اهمیت و ضرورت این درس را در رشته خود تایید کرده‌اند، بنابراین یادگیری متداوم و ایجاد انگیزه برای فراگیری آن در دانشجویان ضروری است. 45درصد دانشجویان با نظریه‌ی روش‌های متنوع تدریس موافق بوده‌اند. بنابراین نتایج نشان داده است که استفاده از روش مبتنی بر حل مساله در ایجاد و افزایش انگیزه و علاقه‌ی دانشجویان به درس ایمنی در صنعت و یادگیری و ماندگاری عمیق آن موثر است.

    کلیدواژگان: ایمنی در صنعت، استاد محور، مساله محور، شناسایی عوامل زیان آور
  • سعیده صفرزایی، خدیجه رضایی کیخایی، مهدی افشاری، مریم نخعی مقدم، فروغ فرقانی صفحات 190-196
    مقدمه

     پره‌اکلامپسی، یکی از علل مهم مرگ و میر در مادر و جنین محسوب می‌شود. تشخیص زودرس پره‌اکلامپسی یکی از عملکردهای بسیار مهم مراقبت‌های دوران بارداری است. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سطح هموگلوبین سه ماهه‌ی اول و دوم بارداری با بروز پره‌اکلامپسی در خانم‌های باردار مراجعه‌کننده به بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) زابل در سال 98-1397 انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    این مطالعه کوهورت آینده‌نگر، بر روی 130 زن باردار در سه ماهه‌ی اول و دوم بارداری با نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. آزمایشات دوران بارداری در بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) زابل انجام و ثبت گردید، سپس این افراد تا زمان زایمان و شش هفته پس از زایمان از نظر ابتلا به پره‌اکلامپسی پیگیری شدند. داده‌ها توسط SPSS نسخه‌ی 21 مورد بررسی قرار گرفت. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ ها: 

    از میان زنان مورد بررسی در این کوهورت، 11 نفر (8/46 درصد) دچار پره‌اکلامپسی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بروز پره‌اکلامپسی در زنان با هموگلوبین کم‌تر از 11 فرقی با بروز پره‌اکلامپسی در زنان با هموگلوبین بالاتر نداشت، اما زنان با هموگلوبین کم‌تر از 11 در سه‌ی ماهه دوم میزان بروز پره‌اکلامپسی کم‌تری داشتند. با وجود این وقتی از مدل‌های رگرسیون کاکس و روش‌های تحلیل بقا با کنترل اثرات سن و گراوید استفاده کردیم، هموگلوبین پایین در سه ماهه‌ی‌ اول خطر بروز پره‌اکلامپسی را بیش از 60 درصد کاهش داد که از نظر آماری معنی‌دار بود (0/036). از طرف دیگر با استفاده از همین مدل‌های تحلیل بقاء مشاهده کردیم که هموگلوبین پایین در سه ماهه‌ی دوم هم خطر بروز پره‌اکلامپسی را بیش از 60 درصد کاهش داد که آن هم از نظر آماری معنی‌دار بود (0/012).

    نتیجه‌گیری: 

    وجود هموگلوبین بالا در سه ماهه‌ی اول و دوم بارداری می‌تواند یک عامل پیشگویی‌کننده برای ابتلا به پره‌اکلامپسی باشد.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، سه ماهه ی اول بارداری، سه ماهه ی دوم بارداری، هموگلوبین
  • نیکا مشهدی زاده، مینا نیک اندیش، مهدی احمدی فر صفحات 197-205
    مقدمه

     هورمون آزادکننده‌ی گنادوتروپین (GnRH)، تنظیم کننده‌ی اصلی محور تولید مثل است. ترشح ضربان‌دار آن، الگوی ترشح هورمون محرک فولیکولی FSH (Follicle-stimulating hormone) و هورمون لوتیین کننده‌ی LH (Luteinizing hormone) را تعیین می‌کند که در این صورت هم عملکرد غدد درون‌ریز و هم بلوغ گامت در غدد جنسی تنظیم می‌شود. به نظر می‌رسد برخی از پروتئین‌های خانواده‌ی لنفوم 2 (B-cell lymphoma 2) BCL2، در زمان بلوغ تخمک و رشد اولیه‌ی جنین، عملکرد بسزایی دارد. متیلاسیون DNA یک فاکتور مهم در فرایند‌هایی مانند رشد جنین، برداشت ژنومی، غیرفعال کردن کروموزوم x و حفظ ثبات کروموزوم است.

    نتیجه‌گیری: 

    متیلاسیون، یک ابزار علامت‌گذاری اپی‌ژنتیک رایج به منظور قفل کردن ژن‌ها در موقعیت خاموش است. در این مطالعه، به بررسی رشد جنین و عوامل تاثیرگذار بر آن پرداخته شد. پژوهشگران معتقدند که هورمون رشد به طور غیر مستقیم در تحریک رشد دخالت می‌کند و اثرات خود را روی بافت هدف خود با واسطه‌ی فاکتورهای رشد شبه انسولین IGF (Insulin-like growth factor) نمایان می‌سازد. همین‌طور امروزه ثابت شده است که فاکتورهای رونویسی Cdx2 و EOMES برای رشد جنینی مزودرم ضروری است.

    کلیدواژگان: GnRH، متیلاسیون DNA، فاکتور رشد شبه انسولین (IGF)، BCL2
|
  • Mohammad AbbasZadeh Bazi, Fatemeh Mahjubzadeh, Azadeh Heydari, Mohammad Sarani, Somayeh Bagheri, Soudabeh HamediShahreki Pages 155-161
    Background

    The widespread presence of students in social networks has provided a unique opportunity to track the effects of using this medium on their academic performance. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of using social networks on students' academic performance.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytic study was carried out in government girls' high schools in Zabol in 2017 and 94 students were selected randomly. Students' membership in social networks, hours worked with them, the effect of networks on academic performance was determined by a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using SPSS 19 software and related tests.

    Results

    According to the findings, the frequency of using various social networks; (91.5%) was Telegram, (80.9%) Instagram and (35.1%) Aparat respectively. Hours of use by students were (44.7%) around between 1 and 3 hours, (32.2%) less than 1 hour or more than 6 hours, (10.6%) between 4 and 6 hours, respectively. T-test showed that there was a significant relationship between the use of social networks with the average of all students (p value < 0.001).

    Conclusion

    With regard to the results of the increased use of social networks, the academic performance of students decreases, therefore, valuable informationon their positive and negative effects is provided to users and useful courses in the field of awareness raising and culture. And the science of virtual social networking.

    Keywords: Social networks, Academic performance, Students, High school girls, Zabol
  • Reza Davarniya Pages 162-172
    Introduction

    Systemic Lupus Erythematosus is a multi-systemic autoimmune disorder with a wide range of clinical manifestations which engages nearly all the bodily tissues and organs such as joints, skin and mucous membranes, blood cells, brain and kidneys and brings about undesirable psychological effects for the affected patients. The present research was designed and conducted by the aim of investigating the effectiveness of spiritual therapy on resiliency among women with Systemic Lupus Erythematosus.

    Methods

    In the frame of a semi-experimental research using pretest– posttest with control group design, among the women with Systemic Lupus Erythematosus who were a member of Iran Lupus Association in Tehran in 2018, based on research inclusion/exclusion criteria, 40 women were selected by purposeful sampling method and were assigned into experiment and control groups (20 subjects per group) via random assignment method. The data gathering tool was Connor-Davidson Resilience Scale (2003) which was completed by the participants of both groups in pretest and posttest stages. Spiritual therapy was delivered to the experiment group participants in 10 2-hour sessions in groups with weekly sequence, while the control group stayed in waiting list. For analyzing the data, univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS 20 was used.

    Results

    The results showed that, in posttest, spiritual therapy led to significant increase in resiliency among patients of the experiment group compared to the control group (p value < 0.01).

    Conclusion

    According to these results, it appears that spiritual therapy is probably a suitable interventional option for enhancing mental health among patients with Systemic Lupus Erythematosus.

    Keywords: Resiliency, Spiritualtherapy, Systemic lupus erythematosus
  • Kambiz Smaeilnia Shirvani, Mohammad Nadri, Reza Davarniya Pages 173-182
    Introduction

    Academic burnout and academic well-being of factors affecting performance of the students that consider to them is essential. Thus, the present research was conducted by the aim of investigating the effect of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on reducing academic burnout and increasing academic well-being in students.

    Methods

    The present study was conducted by semi-experimental method and used a pretest-posttest with control group design. The population of the research included all the male students of Islamic Azad university of Gorgan branch in 2017-2018 academic years. The sample consisted of 40 students who, after initial interview and based on research inclusion-exclusion criteria, were selected by available sampling method and, then, were assigned into experiment and control groups via random assignment method. For gathering the data, academic burnout questionnaire of Bersu and colleagues (2007) and academic wellbeing scale of Pietarinen and colleagues (2014) were used. The MBSR training was provided for the experiment group in eight 2-hour session in groups (one session per week), but the control group received no intervention. For testing the research hypothesis, univariate multivariate analysis of covariance (MANCOVA) in SPSS 24 were used.

    Results

    Results of analysis of covariance suggested that MBSR training significantly reduced academic burnout and increased academic wellbeing in the subjects of the experiment group compared to the control group (p value < 0.01).

    Conclusion

    According to the findings of the current study, it is recommended that student counseling centers in universities would provide mindfulness training workshops in order to reduce academic burnout and increase academic wellbeing in students.

    Keywords: Stress, Mindfulness, Academic burnout, Academic wellbeing, Students
  • Maryam Ghaljahi, Somayeh Bagheri, Mohammad Sarani, Nasser Malek Mohammadi Asl Pages 183-189
    Background

    Given the importance of safety lessons in industry for occupational health engineering students and the need to have a deep understanding and understanding ofthe key concepts of this topic (such as safety, risk, etc.) and to motivate and sensitize them to learn these topics Students, the present study investigated the problem-based teaching method and compared it with the traditional teaching method as a lecturer in this course.

    Methods

    In this quasi-experimental study that was conducted to teach safety courses in the industry, 40 occupational health professional undergraduate students of Zabol University of Medical Sciences participated in the second semesterof the academic year 2019-2020. For this purpose, the students were first justified on the problem solving training method and then grouped into groups to study the problem that was identified as having a detrimental effect on the turning workshop. Assessments were performed by a questionnaire that confirmed its reliability and validity. The questions were divided into three areas of motivation, interest, learning and participation in teamwork and were completed by students.

    Results

    95% of the students surveyed, safety as one of the most important and most essential courses in their field of study. The average and standard deviation scores corresponding to each item of motivation, learning, participation in the Working Group, respectively: 23.37 ± 3.11, 22.8 ± 2.66 and 11.23 ± 1.49Motivation (5.67%) And learning (5.52%) Student satisfaction at a high level and at the level of participation in the team work at the lower levels (5.37%) 45% of students also was opposed to the traditional method of teaching (the master axis).

    Conclusion

    95% of the students, the importance and necessity of these lessons in their own field have confirmed so continuous learning and motivate students to learn is essential in .45 percent of students with a variety of teaching methods of theory agree. So the results have shown that the use of methods based on Mesa's solution Les in creating and increasing the motivation and interest of students to safety lessons and learning and the deep entrenchment, it is effective.

    Keywords: Safety in the industry, Teacher-based, Problem based, Identify detrimental factors
  • Saeedeh Safarzaei, Khadijeh Rezaei Keykhaei, Mahdi Afshari, Maryam Nakhaee Moghadam, Forough Forghani Pages 190-196
    Background

    Preeclampsia is one of the major causes of maternal mortality. Early detection of preeclampsia is one of the most important functions of prenatal care. The present study aimed to determine therelationship between hemoglobin levels in the first and second trimesters of pregnancy and the incidence of preeclampsia in pregnant women referred to Amiralmomenin hospital in Zabol.

    Methods

    This prospective cohort study on 130 pregnant women in the first and second trimesters with available sampling tests was performed. Prenatal tests were performed and recorded in Amiralmomenin hospital in Zabol. Then this people were followed up until delivery and three weeks after delivery for preeclampsia. Data by SPSS version 21 was examined. Significance level was set as 0.05.

    Results

    Among the women examined in this cohort 11(8.46) patients developed preeclampsia. The result of this study showed the incidence of preeclampsia in women with hemoglobin less than 11 was no difference with preeclampsia in women with higher hemoglobin, but women with hemoglobin less than 11 in second trimester has the lowest incidence of preeclampsia. However when we used Cox regression models and survival control strategies, low hemoglobin in the first trimester reduced the risk of preeclampsia by 60% which was statistically significant (0.036). Beside using these models of survival analysis we observed that low hemoglobin in the second trimester reduced the risk of preeclampsia by 60%which was statistically significant (0.012).

    Conclusion

    High hemoglobin in the first and second trimesters of pregnancy can be a predictor of preeclampsia.

    Keywords: Preeclampsia, First trimester of pregnancy, Second trimester of pregnancy, Hemoglobin
  • Nika Mashhadizadeh, Mina Nikandish, Mehdi Ahmadifar Pages 197-205
    Background

    Gonadotropin releasing hormone (GnRH) is the major regulator of the reproductive axis. Its pulsatile release determines the pattern of follicle-stimulating hormone (FSH) secretion and (LH) Luteinizing hormone (LH), which regulates both endocrine function and gamete maturation in the sex glands. Interestingly, some of the proteins of the B-cell lymphoma 2 (BCL2) family appear to have a significant function during oocyte maturation and early embryonic development. DNA methylation is an important factor in processes such as embryo development, genomic harvesting, and inactivation of the X chromosome and maintenance of chromosome stability.

    Conclusion

    Methylation is a common epigenetic marking tool for locking genes into silent position. Finally, we consider fetal growth and its influencing factors. Researchers believe that growth hormone indirectly interferes with growth stimulation and exerts its effects on its target tissue through insulin-like growth factor (IGF). It has also been proven today that transcription factors Cdx2 and EOMES are essential for embryonic mesodermal growth.

    Keywords: GnRH, DNA methylation, Insulin-like growth factor (IGF), BCL2